El sacerdote “influencer” amante del crossfit, ¿realmente es sacerdote?

Imagen referencial. Fuente: Pxhere

Hace aproximadamente una semana, un hombre se volvió viral en redes, sobre todo Instagram, no solo por su “cuerpo perfecto” y atlético, sino porque en muchas de sus imágenes aparece vestido de sacerdote. 

Alzacuello y camisa negra

Ante la tendencia viral, muchos medios de comunicación no tardaron en resaltarlo en sus notas, así como llamarlo “sacerdote” porque en muchas de sus imágenes aparece con camisa negra, alzacuellos, e inclusive con sotana en “Misa”.

Su nombre es Oskar Arngården, es oriundo de Suecia y tiene 35 años. Tiene más de 41 mil seguidores. Por su apariencia física algunos medios lo han comparado con Thor, el Dios del trueno y personaje de Marvel. 

Sin embargo, ¿es sacerdote?

Resulta que no, no es un sacerdote católico. Según Antena 3, desde hace 8 año es sacerdote, sin embargo en T13 se indica que pertenece a la “Iglesia de Suecia”.

En la página Mag. se indica que él mismo se llama como “pastor” de la Iglesia Sueca. La página La FM fue más clara, y escribió que pertenece a la iglesia luterana Vaksala.

Sucede que en algunas derivaciones de los luteranos, unas de las tantas fracciones evangélicas, los pastores mantienen la vestimenta clásica de los sacerdotes católicos, generando confusión para aquellos que no notan la diferencia. 

Te compartimos algunas de sus imágenes: 

View this post on Instagram

I bibeln hittar vi berättelsen om hur två lärjungar till Jesus är på väg till Emmaus. Detta efter att han arresterats och dödats. De båda lärjungarna är såklart sorgsna över det som hänt. Jesus som hade uppstått tog följe med dem utan att de kände igen honom. När de gick på vägen tillsammans frågade Jesus vad de talade om. Till svar fick han: ”Du måste vara den ende som har varit i Jerusalem och inte vet vad som har hänt där under dessa dagar.” Jesus visste men frågade ändå de båda: "Vad har hänt"? (Luk 24:13-19) – Varför är vi så rädda för att tala om det som gör ont? Under ganska lång tid mådde jag dåligt, jag trodde att de skulle gå över om jag bara lät det vara (Nej, tiden läker inte alla sår). Efter ett tag började livet kännas meningslöst. Jag var ledsen stor del av tiden, utan att jag egentligen visste varför. Vissa stunder kom jag inte upp ur soffan, utan satt bara och stirrade. – Min självbild var att jag ensam skulle kunna klara allt, alla sorger, alla motgångar. Så tänkte jag om mig själv under lång tid. Tills den dagen då jag insåg att det faktiskt inte gick. Jag behövde hjälp! Det blev extremt jobbigt att erkänna, men det var först då som jag kunde närma mig någon chans till läkning. Efter att ha fått antidepressiv medicin kom den viktigaste insikten av dem alla; Om jag var öppen med hur jag mådde, om jag berättade om det jag bar på så kändes det mycket bättre. Jag fann att det fanns de som faktiskt lyssnade på mig, som brydde sig, som älskade mig oavsett. Människor som lät mig att helt och fullt ut få vara öppen med mina sår. – När Jesus frågar lärjungarna ”Vad som hade hänt”, var han fullt medveten om varför de var ledsna. Det var ju på grund av hans död. De bar en djup sorg. Men genom att fråga så fick han dem till att själva berätta, de fick själva sätta ord på sin smärta. – Det Jesus lär är viktigt, det har jag själv djupt fått erfara. Och jag längtar efter en värld där vi välkomnas vara öppna med våra sår. Där smärta och sorger inte behöver gömmas i rädsla för vad andra ska tycka. Där vi inte behöver låtsas som att allt är bra när det inte är det. Min övertygelse är att öppenhet är det bästa vi kan göra för att läka våra inre sår.

A post shared by Oskar (@crossfitpriest) on

View this post on Instagram

Jag får fler och fler frågor angående att vara präst och att träna; Hur det går ihop? Om det är tillåtet? Får man verkligen vara präst och fokusera på det kroppsliga? – För mig har det aldrig funnits en tanke på att det inte går att kombinera min religiösa tro med fysisk aktivitet. Utan snarare tvärt om. Vi människor är en helhet. Vi är sammanflätade av kropp, själ och ande, och mår den ena delen dåligt så kommer det gå ut över de andra. Så att jag ägnar mig åt fysisk aktivitet gör inte att andra delar av mig som människa, och troende, får sättas åt sidan – att jag inte kan vara ”lika” andlig, utan snarare är det tvärt om. De inre delarna fördjupas, livet blir mer hanterbart, och jag mår helt enkelt bättre. Den dualism som historiskt har delat upp kroppen och det inre livet i separata delar, och sedan värderat dem olika, har lett till att kroppen fått ta ett stort steg tillbaka. Vilket jag tror är en stor anledning till att fysisk aktivitet i vissa religiösa kretsar fortfarande ses som något ”inte så fint”. Denna bild behöver vi arbeta emot. För fysisk aktivitet borde bland alla och för alla, framhävas som något otroligt viktigt. – Vi gör oss själva en stor otjänst om vi tror att det är fel med fysisk aktivitet (om den inte går till överdrift såklart…..). Att vi vet att det är nyttigt att träna är inte någon nyhet. Det för med sig fantastiska saker för kroppen, och för psyket. Så åsidosätt inte din kropp, utan ta hand om den. För kroppen är en skapelse av Gud som vi fått i gåva. Där vi med hela vår människa, och inte enbart med enskilda delar, får ära och tacka Honom. – Så träna och gör det med glädje! – 1 Kor 6:19-20 Vet ni inte att er kropp är ett tempel för den heliga anden, som ni har inom er och som ni har fått från Gud? Ni tillhör inte er själva. Gud har köpt er och priset är betalt. Ära då Gud med er kropp. – – – Ps. Präster tränar också… och det är inget konstigt alls med det.. Vi vill också må bra!!

A post shared by Oskar (@crossfitpriest) on

View this post on Instagram

Människor hetsar efter prestationer för att vi lärt oss att det är i våra framgångar som vårt värde ligger. Längtan efter att bli accepterad och älskad uppfylls genom att lyckas och vara lyckad. Och idealet som satts upp kan vi aldrig uppnå – så tolkar jag mycket av vår samtid – Som präst kommer den fantastiska uppgiften att få berätta för människor att: Du är redan accepterad! Du är redan älskad!… Oavsett vad du presterar har du redan ett okränkbart värde❤️. I kyrkan kallar vi det ”nåd”. Kan vi vila i den verkligheten så är vi ett stort steg närmare att fylla vår inre längtan med något som kan uppnås. — Lukasevangeliet 12:6-7 ”Säljs inte fem sparvar för två kopparslantar? Men ingen av dem är glömd av Gud. Och till och med hårstråna på ert huvud är räknade. Var inte rädda, ni är mer värda än aldrig så många sparvar.” — Du är värdefull! Och inget kan få dig att inte vara det #svenskakyrkan #nåd #grace

A post shared by Oskar (@crossfitpriest) on

¡No nos dejemos sorprender tan fácilmente!    

Compartir:

Comentarios

comentarios